Försvarsmakten gjorde ingen bakgrundskontroll – hemlig data läcker till Kina?

Försvarsmakten förstärker just nu sin stab, samt den militära närvaron på Gotland, med tanke på de spända relationerna mellan Ryssland, Ukraina, EU och NATO.

Externt vill man visa Ryssland, NATO och omvärlden att Sveriges försvarsförmåga är en helt annan än för 20 år sedan. Att försvaret reagerar på det som händer i vår omvärld och att ett angrepp mot Sverige inte skulle komma gratis. Internt vill man visa svenska medborgare att man har koll på läget och att vi kan lita på vårt försvar.

Men försvarsmakten har kanske inte sådan koll man skulle vilja önska.

Inom försvaret ryms MUST, den militära underrättelsetjänsten. Dessa ansvarar för att både göra bakgrundskontroller på värnpliktiga soldater till att spionera på utländsk makt, exempelvis Ryssland och Kina. Inget konstigt med det.

MUST har tillgång till polisens belastningsregister. Annars skulle de ha svårt att göra säkerhetsprövningar.

Men, det räcker tydligen inte. Någon inom Försvarsmakten tyckte att det var en bra idé att även köpa in privata rättsdatabaser. Till synes utan någon säkerhetskontroll eller upphandling. Valet föll på Verifiera AB och under 2021 har 75.000kr betalats ut av skattebetalarnas pengar till företaget.

När Försvarsmakten köper in tjänster från privata bolag litar man på att de utför en kontroll på bolaget. I det här fallet ska de göra sökningar i Verifieras databas – sökningar som kommer lagras hos Verifiera. Bakgrundskontroll på fruktbudet? Sparas hos Verifiera. Sökning på en person som man överväger att värva som källa? Namnet sparas hos Verifiera. Det är känsliga uppgifter. Potentiellt farliga uppgifter, om de hamnar på vift.

Lite bakgrund om Verifiera AB, som vi återkommande har skrivit om på den här bloggen. En grundare sitter i fängelse, en annan har just fått sin dom för sexköp av barn ändrat till “bara” köp av sexuell tjänst. Företrädare för företaget har upprepade gånger dömts för stölder, narkotikabrott, våldsbrott och rattfyllerier.

Men kanske det värsta i sammanhanget – de har också starka kopplingar till den kinesiska staten.

När Säkerhetsbloggen begär ut uppgifter från Försvarsmakten är det locket på. Svar dröjer och när det väl kommer har de valt att fullständigt mörklägga ansvarig personal och avdelning.

Det ni ser är ingen överstrykningspenna eller Photoshop-filter, det är maskeringstejp som har klistrats på avtalet för att dölja namnet, sedan har man tagit en fotostatkopia och lämnat ut den kopierade handlingen. Det är för hemligt, eller för dumt, för att försvaret ska vilja redovisa hur det hela har gått till.

Man kunde kanske önska att myndigheten som ansvarar för Sveriges försvar i en alltmer turbulent omvärld skulle visa samma respekt de personers integritet som de har sökt på hos Verifiera – sökningar som nu i över ett år kan ha delgivits företagets finansiärer i Kina.

Lämna ett svar