Magnus Gröndal kvar som delägare i Verifiera AB efter barnsexhärva

Efter att Säkerhetsbloggen kunde avslöja hur Lexbase och Verifiera AB:s grundare och delägare Magnus Gröndal blivit åtalad i en barnsexhärva, gör nu bolaget sitt för att krishantera.

Magnus Gröndal är delägare i Verifiera AB genom sitt bolag Kennemer AB. Bolaget äger Verifiera AB med 28,5% av aktierna. Som ledamot i bolaget satt han själv, samt hans fru Katarina Gröndal. Magnus Gröndal företrädde bolaget gentemot Verifiera AB och var den som signerade årsredovisningar.

Sedan igår, den 14 september, sitter Magnus Gröndal inte längre i styrelsen för Kennemer AB. Han har utträtt och ersatts med Jonas Häger, som är en annan grundare och delägare till Lexbase och Verifiera AB.

Detta innebär inte på något sätt att Magnus Gröndal plötsligt har slutat vara delägare i Verifiera AB. En bolagsstyrelse behöver inte spegla det faktiska ägandet av ett bolag. Alla bolag är skyldiga att upprätthålla en aktiebok över de personer som äger bolaget, och har egentligen en skyldighet att mot begäran visa upp en sådan. Det är dock ingen svår sak att sälja av sitt ägande i ett bolag till en införstådd kamrat, t.ex. Jonas Häger, för en krona med ett avtal som reglerar att aktierna när som helst kan säljas tillbaka för samma enkrona.

Det här är helt enkelt bara ett sätt att lägga ut dimridåer. Det finns ingenting som tyder på att Magnus Gröndal plötsligt gett upp sin andel på 28,5% av aktierna i Verifiera AB, där hans fru Katarina Gröndal fortfarande sitter som verkställande direktör. Tills dess att vi ser något annat, får vi fortsätta att anta att varje peng som kommer Verifiera AB till del också går till personer som åtalats för att köpa sexuella handlingar av barn.

Lämna ett svar