Magnus Gröndal åtalad för sexköp av barn

Magnus Gröndal

Vi skrev i augusti om Lexbase och Verifera AB:s grundare och hans skumma affärer. Nu är han aktuell med ny brottslighet.

Aftonbladet och Expressen skrev igår om en sexhärva som har nystats upp av polisens prostitutionsgrupp. Tio män har åtalats för brottet “köp av sexuell handling av barn”. Ett brott där riksdagen nyligen röstade igenom en straffskärpning. Sedan 1 januari 2020 är minimistraffet inte längre böter, utan fängelse.

Magnus Gröndal är åtalad för två sexköp mot samma person, en flicka som då var sjutton år. Magnus Gröndal var vid tillfällena 56 år gammal. Det första tillfället ska enligt åklagaren ha skett den 21 juli på Gärdet eller Östermalm i Stockholm, och det andra tillfället den 29 juli på Lidingö. Säkerhetsbloggen har ännu inte tillgång till förundersökningen, men på samma gata som brottet den 29 juli ska ha ägt rum på, bor en äldre kvinna som troligen är Gröndals mor.

Brottet uppdagades genom att polisen hittade en annons på en sida för s.k. “Sugardating” och där de fattade misstankar om att annonsören var mycket ung. De stämde träff med flickan under förevändning att de var sexköpare, och berättade sedan att de var poliser när de träffade henne. Genom flickans mobiltelefon fick de fram ett tiotal personer som nu misstänks för sexköp.

Sugardating är en relativt ny term inom prostitution som går ut på att unga kvinnor söker kontakt med äldre välbärgade män. Dessa blir en sorts “sponsorer” av kvinnorna, i utbyte mot sexuella tjänster.

Nu är Magnus Gröndal åtalad och ännu inte dömd eller frikänd för brotten. Gröndal förnekar brott. Bland bevisföringen finns vittnesmål från flickan samt chatkonversationer och kontoutdrag. Även flickans annons finns med, för att bevisa att det funnits skälig anledning att anta att flickan var under 18 år.

Magnus Gröndal är en av grundarna och delägare i Lexbase och Verifiera AB. Hans fru, Katarina Gröndal, är VD för Verifiera AB. I en debattartikel publicerad den 24 februari 2019 i Expressen, skriver hon om bristen på säkerhetskontroller inom idrottsverksamheter för att skydda barn från sexualbrottslingar.

En mycket liknande debattartikel skrev Magnus Gröndal själv i Dagens Samhälle den 26 augusti 2019 i egenskap av styrelseordförande för Verifiera AB. Alltså bara en månad efter att han enligt åklagaren hade utsatt ett barn för övergrepp. Han avgick från Verifiera AB:s styrelse i april 2020 och efterträddes av Gunnar Axén.

Verifiera AB har ännu inte yttrat sig om åtalet.

Stämningen kan ni läsa här.

Uppdatering 2021-12-17: I hovrätten ändras domen till köp av sexuell tjänst samt försök till köp av sexuell tjänst.

Lämna ett svar