Lexbase och Verifiera AB i händerna på Kinas kommunistparti?

I Verifiera AB:s bokslut för 2018 listas Fredrik Danielsson genom Euro China Capital AB som delägare med 4,5% av aktierna. Företaget lovar rådgivning och finansiering, från sig själva eller från sitt nätverk, och kan förmedla kinesiska investerare till svenska företag. Nu ska man ha klart för sig att det inte existerar några privata företag i Kina i den bemärkelsen vi är vana vid i Sverige. Den kinesiska staten har länge uppmanat olika investmentbolag att investera i utländska bolag för att komma över deras data. Företag eller personer som är i desperat behov av kapital är extra sårbara.

Fredrik Danielsson och Euro China Capital är ett sådant bolag. 2015 och 2016 gjorde företag ett hyggligt resultat på omkring 20 miljoner kr per år. Men 2017 gjorde de “bara” 4 miljoner kr i resultat och 2018 hamnar de plötsligt på minus 23 miljoner kr. 23 miljoner har alltså plockats ut från firman. Hur vet vi inte än, men klart är att de avregistrerades för F-skatt i slutet av 2018 på grund av “bristande redovisning/betalning”. Sommaren 2020 avgick en revisor och ny fick tillträda. Årsredovisningarna för 2017 och 2018 innehåller svidande kritik från revisorerna. Företaget har blåst upp sina egna fordringar på utländska bolag och därmed kunnat visa upp tillgångar på över 300 miljoner kronor, trots att ingen ränta har betalats på dessa fordringar under något av åren. Det verkar vara en siffra som Fredrik Danielsson har tagit ur luften. I övrigt har man inte betalat skatter och avgifter i tid eller skött bokföringen.

Företaget har dessutom dragits med mängder av skulder till kronofogden. Allt från små telefonräkningar till skatteavgifter.

Under 2018-2020 samlar också Fredrik Danielsson på sig skyhöga skulder på kort tid. Det inkommer fordringar från två byggföretag som genomfört lyxrenoveringar på hans hus på Strömsö som han köpte 2015. Anmärkningsvärt är att huset då låg ute med ett utropspris på 50 miljoner kronor, och att Danielsson samtidigt blev avhyst från en bostadsrättsförening i Stockholms innerstad. Hur han hade råd med den affären är högst oklart, men vi skulle tippa att han inte blir långvarig när han inte kan betala för renoveringen och hans bolag verkar vara på väg rakt mot en konkurs.

Kuriosa: Nordnet har gjort ett podd-avsnitt med Fredrik Danielsson (till vänster) som är värt att lyssna på om man vill höra en programledare som blåser in luft i en investeringsballong.

Så. En person som kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan med uppgifter om svenska medborgares lagöverträdelser som enda tillgång. Kommer Kinas kommunistiska Parti att kasta ut en livboj?

Lämna ett svar