Victor Wallin på Verifiera säljer bakgrundskontroller – själv dömd för våldsbrott

Victor Wallin

Den 19:e februari höll mässan Personal & Chef ett seminarium. På Kistamässans scen stod Magnus Gröndal och Victor Wallin från Verifiera. Temat för seminariumet var “Bakgrundskontroller – vem är bäst lämpad för jobbet?”.

Magnus Gröndal är grundare och delägare i Verifiera. Två månader efter seminariumet blir han för första gången förhörd på misstanken köp av sexuell handling av barn. Han är nu åtalad för detta, och rättegång är att vänta i december. Enligt förhör med barnet som Magnus Gröndal misstänks för att ha köpt sex av, ska han ha strypt och spottat på henne. (Uppdatering 2021-12-17: I hovrätten ändras domen till köp av sexuell tjänst samt försök till köp av sexuell tjänst.)

Detta är någonting vi får anledning att återkomma till. Angående seminariumet på Kistamässan så ska det ha handlat om ganska praktiska scenarion.

Vilka överväganden ska man som rekryteringsansvarig göra? Vilka etiska dilemman kan man komma att ställas inför? Och bör man verkligen utesluta en tidigare straffad person från arbetsmarknaden, oavsett brott?

Dagens seminarium hålls av bakgrundskonstrollsföretaget Verifiera som presenterar en handfull case som är relevanta för rekryterare på plats. Casen innehåller olika jobbpositioner och sökanden. Tillsammans med Verifiera får publiken genom rätt verktyg avgöra huruvida de sökande är lämpliga för jobbet eller inte.

Vi kan nog utgå ifrån att Magnus Gröndal inte nämnde sin egen misstänkta kriminalitet. Men vi ska också ta oss friheten att anta att Victor Wallin inte heller nämnde sitt eget brottsregister.

Det var i februari 2007 som den då 22-årige Victor Wallin tillsammans med tre kamrater misshandlade en annan ung man i kön till en kebabvagn kl 03 på natten i Lund. Den övriga kamraterna klarade sig undan, men Victor kunde gripas och åtalas för brottet. Den unge mannen som Victor Wallin slagit sin armbåge i huvudet på, drabbades av hjärnskakning efter det fega påhoppet. Påföljden i hovrätten blev dagsböter och villkorlig dom.

Denna dom finns inte att läsa på Lexbase. I likhet med flera andra närstående och anställda på företaget som är dömda för brott listas den inte. I det här fallet är det kanske inte så konstigt. När domen föll, 2007, fanns inte Lexbase eller Verifiera.

Är det rimligt att lägga en flera år gammal misshandelsdom, en ungdomsförbrytelse som inte verkar ha upprepats, någon till last? Det var den sortens frågeställningar som Victor Wallin diskuterade på Kistamässan. Dock inte om sig själv.

Lämna ett svar